Sjukdomar: Kvarka
Kvarka, vad gör man?
Kvarka orsakas av en bakterie, Streptococcus equi subspecies equi. Nya utbrott sker ständigt och något effektivt vaccin finns inte, trots att många försök att göra vaccin har gjorts.
Symptom på kvarka
Drabbade hästar får feber, näsflöde och svullna lymfknutor, som ofta utvecklas till bölder mellan ganascherna. Andningsvägarna kan svullna och då får hästen svårt att andas. En del hästar visar lindrigare symtom men är ändå smittförande.
Följdsjukdomar som lunginflammation, bölder på andra ställen i kroppen och vätskeansamling som gör att hästen svullnar upp kan uppträda, men är inte så vanligt.
Smittspridning
Hästar som genomgått kvarka får en viss motståndskraft mot nyinfektion.Bakterien finns i de sjuka hästarnas svalg, näsflöde och i bölderna. Smitta sker främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via inredning, utrustning och människor som sjuka hästar haft kontakt med. Från smitta till sjukdom räknar man med 3-14 dagar och hästen är smittsam 24-48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2-3 veckor, ibland längre.
Risk för att utveckla långvarig smittsamhet finns också. Då finns bakterier kvar i svalgregionen, i de så kallade luftsäckarna. Intorkat var och slem kan ligga kvar i luftsäckarna och tyvärr trivs även kvarka bakterier i avlagringarna. Misstänker man en symtomlös smittbärare måste veterinär gå in i luftsäckarna via näsan med speciell utrustning och leta efter avlagringar och provta för S. equi.
Skydda hästen mot kvarka
Det bästa sättet att skydda hästar mot kvarka och andra infektioner är att använda mottagningsstall med egen utevistelse för nytillkomna hästar. Efter minst två, helst tre, veckors karantän kan man släppa in de nya. Använd särskilda kläder och skor samt god hygien med handtvätt och gärna handdesinfektion före och efter besök i karantänsstallet.
När man lämnar hemmastallet för träning eller tävling bör man inte låta hästen hälsa på hästar från andra stall och själv ska man inte klappa andra hästar i onödan. Egen hink och annan utrustning är också bra att ha med och ställ krav på renlighet om hästen ska stalls upp.
Om hästen får kvarka
Misstänker man att man fått in kvarka i stallet bör man direkt isolera den sjuka hästen från de övriga och för övrigt följa råden som ges ovan. Tidigt i sjukdomen utgör hästen en mindre smittrisk än när det gått lite längre. Hagar där sjuka hästar vistats bör stå tomma minst en månad innan andra släpps in. Man ska naturligtvis också kontakta veterinär för att få den sjuka hästen undersökt och samtidigt inhämta råd från veterinären om smittskydd. Antibiotikabehandling vid kvarka behövs relativt sällan. En bedömning från fall till fall görs av veterinären.
Ansvarig författare: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2011-09-20
Källa: härHej. Fin blogg. kolla gärna in min nya blogg.