Annonser från BloggPartner

Slow Feeding/Begränsad fri tillgång

Stressar din häst vid utfodring? Eller stretar den emot vid arbete? Då har du lösningen här! Slow Feeding är en traditonsbrytande utfodringsmetod som passar både hästens matsmältningssystem och moderna hästägare betydligt bättre än traditionella vanor som är rent skadliga för hästar.



bild: här


Slow Feeding är precis lika bra för alla hästar oberoende av storlek, ålder, ras, användning och hull precis som det är lika fantastiskt för alla hästägare som tyvärr även har annat att göra än att bara sköta om sin häst. Tänk att slippa allt tidspassande när det gäller matning av hästen. Aldrig mer vare sig tidiga mornar eller jäktiga lunchfodringar. Det vore väl inte helt dumt att kunna ta sovmorgon en Söndag när snöslasket ändå vräker ner? För mig tar utfodringen 30 minuter var tredje vecka för det är så lång tid det tar att näta och köra in en ny rundbal i hästarnas väderskydd.


Slow Feeding betyder att man, vanligtvis med hjälp av någon enkel teknisk utrustning, gör så att det tar längre tid för hästen att äta sitt grovfoder. Man skulle kunna jämföra med att sätta betesbegränsare (munkorg) på hästen när den släpps på bete men nu sätter man munkorgen på höbalen i stället för på hästen.  Genom att begränsa hästens möjligheter att äta fort kommer maten att räcka längre och hästen har därmed fått en naturlig och tillfredställande sysselsättning under en större del av dygnet. Hästar som lever i det fria ägnar vanligtvis i stort sett hela sin vakna tid åt fodersök medan de flesta tamhästar bara får mat 2-4 gånger per dygn och äter därför bara en alltför liten del av sin vakna tid.


Visst kan det ta det lite längre tid att stoppa hästens grovfoder i en SlowFeeder än att slänga det på golvet men att mata hästen från golvet i boxen där det konkurrerar om platsen med avföring och urin är inte särskilt humant. Hästar betar normalt inte i närheten av sin egen avföring och fakta är att om du kan känna lukten av amoniak från bädden i boxen så har du överskridit de tillåtna gränsvärdena med 50 gånger. Att tvinga hästen att äta i den miljön måste betraktas som rent djurplågeri.


Man stoppar således helst hela höbalen i en behållare och låter hästen pilla ut det han vill äta genom förhållandevis små hål. Vanliga hönät duger inte då det där är alldeles för lätt för hästen att få ut stora mängder hö. Att förlänga hästens ättid gör både att han har sysselsättning längre tid och att han tuggar fodret bättre vilket har visat sig medföra mycket stora fördelar både när det gäller hästen mentala välbefinnande och fysiska hälsa.


Att få hästen att tugga sin mat mycket noga är otroligt viktigt eftersom hästens mättnads-receptorer inte sitter i magen som på oss människor utan i tuggmuskeln. Detta betyder således att hästen inte blir mätt av att ha ätit en viss mängd utan av att ha tuggat ett visst antal gånger. Om hästen fyller munnen med mat och tuggar slarvigt kommer den således att vilja äta betydligt mer för att känna sig tillfredställd jämfört med om den bara kan få tag i lite hö i taget och därmed också tugga det betydligt noggrannare. Det fungerar även så att alla kolhydrater som inte hästen (eller människan för den delen) har lyckats förbränna inom en ganska kort tid kommer insulinet att se till att det att lagras antingen i musklerna (endast en mindre del och på Shettisar inget alls) och resten som kroppsfett. Kolhydrater kan nämligen inte långtidslagras i kroppen men det har du säkert upptäckt att kroppsfett kan.


bild: här


En studie gjord i Australien och en studie gjord i Japan visade bägge två att krubbitande hästar krubbiter mest mellan 2 och 8 timmar efter det att maten har tagit slut. Visst blev det enkelt att få slut på krubbitandet. Det är ju tydligen bara att se till att hästen aldrig är utan mat i mer än två timmar. En möjlig förklaring till dessa tider skulle kunna vara att det faktiskt tar ungefär två timmar för maten att passera igenom magsäck och tunntarm och att matsmältningsvätskor som saltsyra, galla, bukspott och mjölksyra sedan fräter på den tomma tunntarmens väggar vilket kan skapa både obehag och magsår. Hästen kan inte stänga av produktionen av dessa vätskor och det tar förhållandevis lång tid för hästen att även minska ner denna produktion tillräckligt mycket för att det inte skall ge ovanstående problem. Ska vi gissa att det tar ca åtta timmar?


Att hindra hästen att äta för fort kan vara en bra början men det är långt från tillräckligt. Målet är att lyckas balansera hästens ätande över dygnet så att den aldrig blir hungrig eller svälter men även att den tar sig tid med andra mer sociala sysslor som lek och upptäcktsfärder. När hästen har ätit sig tillfredställd behöver den naturligtvis tillgång till sina vänner för detta sociala umgänge.


En häst som aldrig behöver svälta (dvs. vara utan mat mer än 2 timmar) blir också betydligt mer harmonisk, arbetsvillig, uthållig och överseende med både andra hästar och människor.


Vad är ”Continuous Slow Feeding”?


Continuous Slow Feeding är målet med Slow Feeding. Det vill säga att hästen skall kunna ha kontinuerlig tillgång till sitt grovfoder men trots det inte äta för mycket. Flera års internationell erfarenhet har visat att i princip alla hästar kan läras att balansera sitt eget ätande. De behöver bara lite hjälp att komma på rätt spår och naturligtvis tar det olika lång tid för olika individer att lära sig hur det hela fungerar. Anledningen till att de flesta hästar äter för fort och för mycket är att den traditionella portionsbaserade utfodring medför en stress för hästarna att maten alltid kommer att ta slut vilket de flesta hästar verkar uppleva som traumatiskt. När hästen väl har insett att maten aldrig kommer att ta slut utan de tror att höet växer i automaten precis som gräs växer på fältet så försvinner den ät-relaterade stressen och de äter bara det de behöver. Man kan tydligt se på hästens ögon när stressen har försvunnit för då slappnar de av på ett helt annat sätt och bryr sig inte längre om ifall någon annan häst skulle komma och ställa sig bredvid för att äta.


Det är mycket vanligt att hästar med under-, respektive övervikt kan stå tillsammans och äta ur samma Slow Feeding-automat och den överviktiga hästen går ner i vikt samtidigt som den tunna hästen går upp i vikt.


bild: här


Vanligtvis tar det mellan ett dygn och en månad för olika hästar att lära sig hur Continuous Slow Feeding fungerar. Det är individberoende och har ingenting med ras att göra. För att minska igångkörningsproblemen så rekommenderar jag att du fortsätter att fodra 75% av den vanliga portionsstorleken på det sättet du har utfodrat förut och bara adderar den fyllda Slow Feeding-automaten som en bonus. Om detta skulle medföra att hästen äter för mycket under inskolningsperioden så får du bara motionera den mer. Det bör inte vara särskilt svårt eftersom trav förbrukar ca 20 gånger mer energi än stillastående och gallopp ca 60 gånger mer så även om hästen har ätit dubbelt så mycket en dag så förbränner den ju det om du kan byta ut en timmes stilla stående mot en dryg timmes underbar ridning i trav och bara ca 20 minuter i fantastisk gallopp. När hästen väljer höet i automaten före det hö som du serverat på traditionellt sätt så är det dags att sluta med den traditionella utfodringen och bara erbjuda hö i automaten. Om hästarna tidigare har haft fri tillgång på hö från en rundbal så nätar du bara en ny bal och ställer in den i god tid innan den gamla galen är slut. Det har visat sig att de positiva förändringarna på hästarnas välmående är i princip lika revolutionerande vare sig de har haft fri, obegränsad, tillgång till hö eller fått portioner innan du bytte till Continuous Slow Feeding.


Med Continuous Slow Feeding får du en häst som blir mer arbetsvillig, mer harmonisk, uthålligare och alltid klar att arbeta. Flockdynamiken blir bättre eftersom hästarna inte längre konkurrerar om maten. Din ekonomi blir mycket bättre eftersom du inte längre behöver slänga bort nertrampat hö och du slipper passa utfodringstiderna. Continuous Slow Feeding passar precis lika bra för hästar som är uppstallade som de på lösdrift.

 

Artikel: härifrån

Källa: www.slowfeeding.com/svhem.htm
Köpa småmaskigt hönät: http://caisasshop.ebutiken.nu/hastsmhnsmamaskigahonat-c-61_58.html

Postat av: Minette

sv: Tack så mycket! Ja, det är väldigt roligt att det går bra med Rindi. :)



Ja vi byter gärna bildlänk med dig. Våran finns här: http://surfryttarna.blogg.se/2011/june/byta-bildlank.html#comment

2011-10-15 @ 00:46:37
URL: http://surfryttarna.blogg.se/
Postat av: Noomie

Har ju vart dålig uppdatering (stillastående) på din blogg väldigt länge. Men nu när jag kikade in var det ju massa intressant att läsa! :D Fortsätt på denna vägen, älskar ju att läsa din blogg!(:

2011-10-17 @ 14:31:28
URL: http://lexx.blogg.se/

Jag är alltid intresserad av din åsikt!

Namn:


Kom ihåg dig själv!

E-postadress: (visas bara för mig)

Har du en blogg eller hemsida?

Vad har du på hjärtat?

Trackback