Annonser från BloggPartner

Glen Gordon

Guuuud, kan vara snyggaste tränset jag sett på länge.



Eller vad tycker ni?

Influensa

Hej på er!

Jag har antagligen dragit på mig influensa, så blir inget stall på ett tag (fördelen med medryttarhäst).

Däremot kan jag ju skriva inlägg!
Något speciellt ni är sugna på? Har fått önskan om träningsinlägg (för ryttaren) så det fixar jag under morgondagen!


Glöm inte!

Tipsa andra också! :) Klicka här!

Rolf-Göran: ”Stressa inte fram resultat”

Det var ett fullsatt Flyinge som under Svenskt Avel och Sportchampionat, den femte oktober, fick möta den regerande Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson. Han tog inte bara emot Flyingepublikens stående ovationer utan passade även på att hålla en mycket intressant och underhållande unghästclinic.


Till sin hjälp hade Rolf-Göran Bengtsson hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand och fokus för kvällen låg passande nog på unghästens utbildning. Sylve Söderstrand menar - tillsammans med arrangörerna ASVH, Swedehorse, Svenska Ridsportförbundet och Flyinge - att det är mycket viktigt att vi i Sverige får en gemensam syn på hur en unghäst ska utbildas. 
- Det är viktigt att vi har en och samma grundsyn i vårt arbete med den unga hästen. Tråkigt nog är det så med det svenska systemet att många hästar inte får chans att visa vad de kan, säger Sylve.
Han hänvisar till den stora skillnaden i startfälten under de olika unghästchampionaten. Hela 174 hästar hade kvalat till femårsklassen, men bara 38 till sjuåringarnas championat.

Viktigt med stöd i handen
Rolf-Göran börjar clinicen med att sitta upp på fyraåriga Ypsilon (e. Etrusco - Quite Easy). Han poängterar direkt att det är mycket viktigt att den unga hästen inte bara böjer in huvudet.
- Man måste hitta en känsla mellan handen och hästens mun. Hästen ska redan vid tidig ålder driva framåt och ta stöd i handen, i stället för att böja ner nacken och "spotta ut" bettet, förklarar Rolf-Göran.
Han menar att det är betydligt svårare att känna distanser vid hoppning om den unga hästen inte tar bettet på rätt sätt. Det är även viktigt för hästens hållbarhet att den vågar bjuda framåt och att den sänker sig korrekt, så att den tränar upp sin överlinje och rygg redan vid tidig ålder. 
Efter uppvärmningen arbetar Rolf-Göran Ypsilon över travbommar på marken innanför spåret. Detta visar sig lätt kunna bli vingligt på en fyraårig häst och ryttaren väntar därför tålmodigt ut valacken. Han försöker parera obalansen hos hästen på ett lugnt sätt.
- Håll din plan över bommarna och behåll hela tiden ett jämt stöd i tygeln, för att undvika att fyraåringen vinglar. Hur mycket stöd man ska ha i handen varierar från häst till häst, men viktigt är att stödet är jämt fördelat i båda tyglarna, förklarar Rolf-Göran - som personligen gillar att ha ungefär ett kilo i varje hand.
Avslutningsvis arbetar han hästen i galopp. Rolf-Göran menar att en fyraåring inte ska jobbas i en för liten galopp, utan att den i stället ska vara igång ordentligt och hitta sin balans. Han tycker även att hästen vid fyra års ålder är redo att lära sig byta galopp. Vid träning av galoppombyten tar han hjälp av en markbom på diagonalen, med en annan bom placerad snett ovanför. Det är ett mycket effektivt sätt, som fick Ypsilon att enkelt förstå hur han skulle byta.

Tjockt bett på unghäst
När Rolf-Göran sedan byter häst och i stället sitter upp på femåriga Philadelphia (e. Contendro - Irco Mena) påpekar han direkt att hon har ett för smalt bett. Han är inte mycket för smala tränsbett på unga hästar och menar att de bör ridas med tjocka tränsbett tills de vågar ta ett ordentligt stöd på bettet. Först när hästen söker sig framåt till ett visst bett kan man minska tjockleken. När Sylve i samma veva ifrågasätter gramantygeln får han medhåll av Rolf-Göran.
- Gramantygel ingår inte i unghästutbildningen, det är bara att gömma problemet, säger han.
Philadelphia är inte helt samarbetsvillig till en början och Rolf-Göran rider fram den femåriga hästen, både med och utan bommar, en lång stund innan han börjar hoppa.
- Kan man inte ha kontroll över bommarna ska man inte tro att man ska kunna hoppa hinder, menar han.
Rolf-Göran galoppjobbar därefter stoet och försöker att samla henne så gott det går. 
- Man kan börja samla hästen när den har fyllt fem år, men samla inte för mycket på en gång. Hästen måste kunna hitta sin balans och samla sina muskler i ett tempo innan man går in i ett kortare, säger han.
När Philadelphia är lösgjord får hon byta galopp över bommarna, som då har höjts upp till små hinder. Den bom som placerats diagonalt över den andra ligger fortfarande kvar som en riktlinje även för den femåriga hästen. 
Efter den lilla framhoppningen hoppar Rolf-Göran en serie bestående av en travbom fram till ett litet kryss med knappt sex meter till en kryssoxer. När stoet har gjort övningen några gånger byggs ytterligare ett hinder upp i serien, ett räcke 6,5 meter bakom oxern. Rolf-Göran väljer att placera bommar på sidorna av det nyuppsatta hindret för att rama in det lite extra. 
- Jag tycker att det är bättre att först hoppa hinder A och B i en serie, innan man lägger till ett C. Detta för att öka svårighetsgraden succesivt. Sedan travhoppar jag gärna in i serien för att underlätta för femåringen, förklarar han.

Högre krav
Den tredje och sista hästen som Rolf-Göran tar sig an för kvällen är sexåriga Rivage W (e. Quite Easy - Cortus). När de är i sexårsåldern börjar "Roffe" i allmänhet att kräva lite mer av hästarna, markbommarna samt serien byts ut mot hinderövningar med banhoppningsstuk.
Han värmer upp Rivage W, som är lite större än de två yngre hästarna. Rolf-Göran förklarar att det finns fördelar med en lite större och långsammare modell på häst.
- En långsam häst är oftast lättare att rida fort på, medan en snabb häst då lätt kan bli lite för kvick över hindren, menar han.
Rolf-Göran varvar sitsen mycket under uppvärmningen och visar att en sexårig häst ska kunna arbeta korrekt, även om man som ryttare lättar i sitsen. Detta gäller även vid galoppombyten, som han demonstrerar med Rivage W. Rolf-Göran fortsätter även att poängtera vikten av att ha stöd i handen.
- Hästen måste ta stöd i handen även vid hoppningen, för att våga sänka sig framåt-neråt i språnget och få upp sin rygg, säger han. 
Rolf-Göran väljer främst att fokusera på två övningar med sexåringen. Den ena är tre hinder på långsidan där han har placerat ett räcke med 24 meter till en oxer och sedan 20,5 meter till ytterligare ett räcke. Han hoppar långsidan några gånger fram och tillbaka, och försöker att hitta en rytm som gör att det blir sex respektive fem språng mellan de tre hindren. Rolf-Göran visar sin skicklighet då han lotsar hästen över hindren på ett mycket enkelt och okomplicerat sätt. 
Den andra övningen han väljer att visa upp är en fyrkantig oxer med två markbommar, en placerad fem meter framför och den andra tre meter bakom. Denna övning använder Rolf-Göran mycket i sin egen träning, för att få ordning på hästarnas bakbensteknik.
- Övningen gör att hästen får ner sin hals och upp sina bakben. Den är bra för hästar som tenderar att hoppa lite för långa språng. Casall har tränats mycket på den här övningen, säger Rolf-Göran.
Han förklarar att bakbommen kan rullas in ännu närmare hindret, men det gäller först när hästen är bekväm med avståndet på tre meter. 
Efter två höjningar river Rivage W och Rolf-Göran väljer då att placera en bom snett instucken i oxern på höger sida. Denna bom får valacken att hoppa mycket väl.
"Roffe" avslutar kvällen med att hoppa en kombination som består av ett plankhinder in och en oxer ut. På oxerns översta frambom placerar Rolf-Göran två bommar som en bred spets. Dessa får sexårige Rivage W att verkligen accelerera i språnget, till publikens stora förtjusning. 
Clinicen drar ut på tiden och Rolf-Göran kommenterar det med en mening som även skulle kunna sammanfatta unghästutbildningen i stora drag.
- När man är klar så är man klar. Man ska inte stressa fram resultat eftersom alla unghästar inte är klara för sina respektive unghästchampionat. Det är bättre att vänta än att ge sig in i någonting som ändå inte blir bra, säger Europamästaren.

Rolf-Görans tips till unghästutbildare
• Repetera kommandon, men tjata inte ut övningar.
• Sträva efter en spänning mellan tygel och hand. Unghästar reagerar snabbt - är du för långt ifrån hinner du inte med.
• Undvik att bara träna på det som är svårt, låt hästen glänsa ibland.
• Om hästen är tittig - ge den några extra språng för att slappna av.
• Börja träna längdvatten tidigt med den unga hästen.
• Ge hästen den tid det tar, alla hästar är inte redo för sina årgångschampionat.

Text & foto: Malin Fredriksson
Källa: Hippson

Så jävla grym!

Missa inte detta!



Så här gör du:

1. Gilla Sofierider på Facebook
2. Lägg till min blogg på Bloglovin'
3. Lägg upp tävlingsbilden på din blogg/dayviews och länka till det här inlägget
http://sofierider.blogg.se/2011/november/missa-inte-detta.html
4. Kommentera det här inlägget med
För- och efternamn
Mailadress
Länk till inlägget på din blogg där du lagt upp bilden

Tävlingen avgörs 1 december!
LYCKA TILL!

Tävling på G!

Imorgon kväll kommer det upp en fantastiskt rolig tävling på bloggen!
MISSA INTE!

Lättast är att lägga till på Bloglovin'

Bästa tipsen om du har en tittig häst

Dressyrryttaren och tränaren Nina Bengtsson har sett många med tittiga hästar som försöker reda ut nervigheten på helt fel sätt. I veckans dressyrövning delar hon med sig av ett knep som funkar för både häst och ryttare.

– Det är så vanligt att man ser ryttare med tittiga hästar som ska ”visa hästen” det farliga. Det tycker jag är helt fel metod, säger Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, både nationellt och internationellt.
Hon har själv erfarenhet från ett par rejält ”lättspökade” hästar och tycker att det funkar mycket bättre att först värma upp hästen och sedan närma sig det läskiga.
– Om jag  har en väldigt tittig häst rider jag inte fram till det som är farligt. På en Tolstoy-häst jag hade lärde jag mig att först rida på stora mittvolten och sedan successivt rida ut till det hästen tyckte var farligt. Till sist gick han i hela ridhuset – när han var varm och på hjälperna, berättar Nina.
Att rida en tittig häst handlar mycket om ledarskap och om att hästen ska känna sig trygg och lydig.
– Med ledarskap menar jag inte att man ska vara hård och piska, man ska vara ledare för att man vet vart man är på väg och för att man är är fokuserad.

Börja från marken
Innan du börjar med dagens uppsuttna övning vill Nina att hästen ska vara väl hanterad från marken.
– Hästen ska gå dit du går – utan att gå på dig. Den ska gå att lasta enkelt. Att hästen går att hantera från marken är en viktig bit i all ridning, men det är en ännu viktigare bit om du har en tittig och känslig häst.
Du kan träna tittiga hästar, men du får inte skrämma dem, menar Nina.
– Man ska utsätta dem för saker. Min nuvarande tävlingshäst Ajax har varit en väldigt tittig häst och jag märkte tydligt att ett skäl till att 2010 inte gick så strålande var att jag tävlade okontinuerligt.
Nina försöker se till att Ajax får skritta ut i obehagliga miljöer och i år ska han få komma till ”lättare” tävlingsplatser innan han får åka på eldprov som till exempel Odense var 2010.
– Jag har märkt att när Ajax varit i obehagliga miljöer är han lugn när han kommer hem. Jag tror att man ska utsätta dem. Inte överbeskydda dem, men absolut inte skrämma dem.  
När man ser en rädd häst ser man ofta antingen en arg ryttare som ryar eller bestraffar, eller en ryttare som säger ”såååja” och klappar och överbeskyddar.
– Men jag tror att man ska vara lite ”tysk” – inte straffa, inte dutta utan vara fullständigt oberörd. Skritta på och kör rakt fram!

Gör så här:



A. Om det står en ”läskig” pall eller något annat hästen reagerar på i ena änden av ridhuset sätter inte Nina fokus på pallen.
– Då skulle jag förmedla till hästen att den är obehaglig.
I stället börjar hon rida i andra änden av ridhuset.
– Jag vill komma in i huvudet på hästen. Jag jobbar långt från det ”läskiga”, flyttar hästen och får den på mina hjälper.




B. Så småningom kan du närma dig pallen. Gör successivt volten större och större, hästen ska gå framåt och vara aktiv på hjälperna, men den får inte skena förbi. Det är vanligt att hästen skenar förbi det ”läskiga”  – eller så vill den inte gå ditåt över huvud taget. Tänk på att gå ner i tempo om du får stora problem. Det kan vara lättare att övertyga hästen att gå dit du vill i trav än i galopp.
– Då är det bättre att jobba hästen och sedan efter en stund – eller en vacker dag – är man nära, förhoppningsvis, säger Nina.



C. Du kan också prova att sätta något annat ”småläskigt” innanför det ”läskiga”. Till exempel en tunna tio meter innanför pallen, och sedan rider du mellan de två föremålen.
– Då blir hästen distraherad. Tittiga saker är ofta på utsidan eller utkanten av banan. Det kan vara bra att antingen ställa ett annat föremål innanför eller att flytta in föremålet så att man kan rida utanför det, eller mellan två föremål, tipsar Nina.



Syfte:
Att få ett harmoniskt arbete med sin häst. Att få en lyhörd häst som lyssnar på dina hjälper.

Svårighetsgrad:
Bas. Men hästen blir inte mindre tittig för att du gör piaff och passage – mer energi och press gör inte att hästen blir lugnare, så övningen är bra för alla.

Tänk på det här:
Bli inte arg även om det är tålamodskrävande. Om du blir arg blir hästen mer spänd, och den förstår att det är något speciellt med det den tycker är läskigt. Låt det ta tid.



Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Källa: Hippson

Deltar



Klicka här för att komma till tävlingen!





Klicka här för att komma till tävlingen!



Klicka här för att komma till tävlingen!

Word

Frågestund

Jag tycker att vi kör en frågestund! Är det något speciellt du vill veta om mig? Vad jag vill i framtiden, har jag pojkvän, min drömhäst, vad vill jag bli i framtiden osv? FRÅGA :D

Kommentera här, eller ställ frågorna via Blogresponse:





Sluta skylla på hästen - och se din egen roll

Det är lätt att skylla motgångar på hästen i stället för att gå till sig själv och se sin egen roll i sammanhanget. Kajsa Boström är tränaren som lägger stor vikt vid en positiv inställning, som utgår från att hästen alltid är fri från skuld.


Kajsa Boström är B-tränare i dressyr och har själv ridit på Grand Prix-nivå. Hon är känd för att ha tagit upp hästar i klasserna som inte ansetts ha "det". I dag tränar hon omkring 20-40 elever i veckan och alla får de lära sig att utgångspunkten är att ha en positiv inställning till ridningen. Och att man aldrig - i någon situation - får skylla en motgång på hästen.

- Det är alldeles för ofta man ser ryttare som sitter på hästryggen och ser arga ut, de rycker, sliter och drar för att hästen inte lyder. På en tävling hörde jag en liten flicka fråga sin mamma varför en ryttare på framridningen verkade så arg. När man hör en sådan sak tänker man till: Är det verkligen så här vi vill ha det när vi utövar vår hobby? säger Kajsa.
Hippson träffar henne på Hästmässan i Borås, där hon just hållit clinic i ämnet dressyr. En clinic som kom att handla om så vitt skilda saker som skänkelläge och framridning.

För högt tempo är vanligt
Inte minst vill hon slå ett slag för att framridningen inte ska ridas i någon "hialös" fart.
- Alltför ofta ser jag ekipage som snor runt banan på långa tyglar, helt i obalans. En framridning är ingen hastighetstävling, hästen värms inte upp snabbare för att den springer fort, säger Kajsa.
Hon menar att bjudning inte är detsamma som hög fart.
- Ska du få fram bjudningen är det snarare energi i rätt riktning som efterfrågas. Och den måste du kunna hitta även när hästen är i balans i ett harmoniskt tempo. Det finns ingen elitidrottare som värmer upp genom att springa ett maratonlopp i högsta möjliga tempo, det säger sig självt. Så ta tyglarna och rid hästen i balans även när du värmer upp. Det är en klyscha att hästen tappar bjudning bara för att man rider långsamt, menar hon.

Positiv inställning
Det centrala i Kajsa Boströms budskap är ändå vikten av en positiv inställning.
- Om inte hästen gör det du ber den om kanske du måste fråga dig om du ber den på rätt sätt, i stället för att bli arg och frustrerad, säger Kajsa.
Hon menar att man måste behandla hästen så att man får den med sig, känslan ska vara bra och ridningen harmonisk och i balans.
- Det är aldrig okej att skylla på hästen. Att så att säga sätta apan på hästens axel och slå ifrån sig själv. Det är en tradition i ridningen som vi måste försöka arbeta bort.
Kajsa Boström är utbildad på Strömsholm och har "alltid" jobbat med hästar, genom åren har hon gång på gång stött på attityden att saker och ting är djurets fel.
- Hästen är en levande varelse och ska inte behöva ta ansvar för våra tillkortakommanden. Ridning är som dans, det ska vara harmoni mellan dem som utför den, inte negativa tankar och beskyllningar, säger hon.

Text och foto: Ida Röök
Källa: här

Hästskor = jympaskor?

Taget från en diskussion om varför hästar ska ha skor:

"Att gå barfota kan nog dom flesta, men även den bästa löparen vill ha bekväma och bra skor när det skall jobbas.
Samma sak med hästar. "


Vad är det med människor och jämföra hästar med oss? Kan ingen se att det är VÄLDIGT stor skillnad på en häst och en människa?

Taget från Svenska Hovskolan där jag la upp länken till diskussionen ovan.
"Vilken löpare vill ha järnskor?"

"
Ja exakt, BEKVÄMA och BRA skor.
Försök vinna 500 meter i ett par steppskor.."


"
...japanerna springer nästan bara i dessa nya "skorna" som bara är ett skydd under fötterna. Svårt att beskriva i skrift men dom är utformade precis som fötter, som typ strumpor. Nån som sett dom kanske? Det är nu bevisat att vanliga joggingskor (som ska va så bra!) sliter mer på ben, ligament och allt som hör till, än vad det gör att springa barfota!!"

Om vi nu är så lika hästarna att vi jämför oss hela tiden med dom, inte skulle väl ni vilja ha likadana skor som hästarna? ;)
Eller har jag fel?

Klart man vill vinna ;)

Hästtankar

Kan berätta för er att jag återigen går i hästköpstankar. Denna gången med en "riktig" häst, alltså jag vet vilken häst det är och hur den är osv.

Det är nämligen finaste Zeven.



Antonia som har honom nu är fodervärd åt honom pga att hon behöver honom i sin utbildning, som slutar i maj. Därför är han sedan antagligen till salu efter det.
Och jag hoppas verkligen att jag har pengar då, för usch vad jag tycker om den här hästen. Han passar mig perfekt.

Det roligaste är att mitt turnummer varit 7 hela tiden... och så trillar Zeven in i mitt liv ;)

Har ni några spartips? :)

Dagens tips

8 smarta sätt att lura hjärnan
  • Le, även om du känner dig uttråkad eller sur. När du ler skickas det signaler som säger ”glad” till hjärnan – och du känner dig gladare.

 

  • Umgås med personer som är i den sinnesstämning du vill hamna i. Dina spegelneuroner gör att din hjärna känner empati och ”härmar” andra människors ansiktsuttryck.

 

  • Vill du till exempel känna dig lugnare, sök dig till någon som är lugn. Forskning visar att man själv sänker rösten om någon annan talar tyst.

 

  • Om du känner dig osäker på något, nicka. Nickningen uppfattas av hjärnan som en bekräftelse på att du har rätt.

 

  • Gestikulera mycket. Det hjälper dig att hitta ord och lösa problem.

 

  • Har du tråkigt på jobbet? Sträck på dig när du sitter. Att sträcka på sig triggar i gång positiva känslor.

 

  • Om du är blyg och ska träffa främmande människor kan du bli säkrare av att hålla en kopp varm dryck i handen. Hjärnan associerar värme med något positivt – och du blir mer välvilligt inställd till de främmande människorna.

 

  • Ord kan påverka humöret. När man läser negativa ord som ”smärta” och ”plågsam” aktiveras den del av hjärnan som lagrar traumatiska minnen. Så gör tvärtom! Varför inte testa glada väggord som ”lycklig” eller ”pigg” vid arbetsplatsen?
Källa: här

Annorlunda självkänsletips

Eftersom den här bloggen också handlar om personen på hästen, du alltså, vill jag också belysa bra träning och en bra hälsa.

Här kommer några tips om bättre självkänsla.

De gamla vanliga tipsen människor brukar bli utsatta för fungerar inte för alla och därför kommer här några nya tips att ta till sig.

 

Du är missnöjd med dig själv
Det vanliga tipset:
Upprepa ett peppande mantra för dig själv, såsom "du är en älskvärd person, du är en älskvärd person".
Gör istället: Om du är lagd åt det självkritiska hållet kommer du bara må sämre av ett peppande mantra för att du inte kommer att köpa det, inte tro på det. Istället ska du börja suga åt dig av komplimanger och du kan gärna skriva ner dem i en bok så att du kan läsa dem om och om igen när du känner att du behöver det.


Du är osäker och trivs inte med dig själv
Det vanliga tipset:
Var bara dig själv!
Gör istället: Testa att ha ett alterego istället. Fejka och gå in i en roll som en stark, självsäker kvinna eller vilka egenskaper du önskar att du hade och prova ifall det fungerar för dig.



Du är missnöjd med ditt utseende
Det vanliga tipset:
Stå framför en spegel och beröm dig själv för ditt utseende.
Gör istället: Det handlar om att bryta ett tankemönster, du kan testa att fota dig själv ur olika vinklar. Spexa till det, gör grimaser, var sexig, le och radera sedan de bilder du inte är nöjd med. För varje bild du raderar, raderar du även bort dina negativa tankar. "Krokig näsa - raderad!". Spara sedan bilderna du trivs med och koppla dem till positiva tankar.

Text och information: Solo nr 8, augusti 2011

Stretching efter ridpass

Stretching är bra för att förbygga skador, även för våra hästar. Musklerna töjs ut och risken för träningsvärk minskar. Men hur går det till då? Läs denna artikel med massa foton.

IMG_1569.jpg
Sträck på halsen
Locka hästen med något gott och placera handen under hästens haka. Musklerna på halsens undersida stretchas.

IMG_1573.jpg
Huvudet mellan frambenen
Detta stretchar hals, nacke och rygg. Du behöver troligtvis en liten mumsbit att locka med.

IMG_1567.jpg
Huvudet mot kroppen
Hästen ska stå stilla och föra huvudet mot kroppen. Hästen stretchar här böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals. Börja med att låta hästens huvud nå dess armbåge. När din häst börjar bli vigare kan du hålla godisbiten längre bort, vid hästens höft.

IMG_1576.jpg
Sträck på frambenen
Håll om runt kotans baksida. För benet framåt uppåt, men gå inte för fort fram. Hästen stretchar frambenes böjarmuskulatur, samt ryggmuskulatur.

IMG_1583.jpg
Och sträck på bakbenen
Lyft benet och håll om runt kotan, och sträck benet framåt uppåt. Detta stretchar bakbenets låt- och skinkmuskler, och även en del av ryggmuskulaturen.

IMG_1585.jpg
Sträck bakbenet utåt
Benet ska vara rakt. Musklerna på bakbenets insida stretchas.

IMG_1586.jpg
Dra i svansen - men försiktigt!
Ta tag om den "köttiga delen" i svansen och dra långsamt. Håll i ca 8 sekunder och släpp sedan efter, långsamt även då. Kom ihåg - inga häftiga ryck! Många hästar tycker att detta är väldigt skönt och håller då emot och sänker huvudet. Med denna övning stretchas kors- länd- och ryggmusklerna.

Bra att veta innan du börjar stretcha hästen
Stretching är inte naturligt för hästen, det är något vi människor lär dem och därför måste man börja långsamt och succesivt. Det är viktigt att uppmuntra hästen, och att ha tålamod. Tvinga inte din häst till något! För att få ett så bra resultat som böjligt bör din häst vara positiv till stretchingen.

Det kan ta upp till ett par månader innan din häst når det optimala läget för varje övning. Gå hellre för långsamt fram än för fort, och
var extra försiktig med gamla och unga hästar.

Annat du ska tänka på är att du endast ska göra varje stretchmoment i ca 8-10 sekunder. Upprepa 2-3 ggr. Och snälla, släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning.


OBS! Strecha aldrig din häst då den är kall, utan alltid efter träningpass.

Text från: här
Källa: Cattas hästmasage
Fler stretchövningar går att se här.
RSS 2.0