Annonser från BloggPartner

Happy Halloween!

Sjukdomar: Kvarka

Kvarka, vad gör man?

Kvarka orsakas av en bakterie, Streptococcus equi subspecies equi. Nya utbrott sker ständigt och något effektivt vaccin finns inte, trots att många försök att göra vaccin har gjorts.


Symptom på kvarka

Drabbade hästar får feber, näsflöde och svullna lymfknutor, som ofta utvecklas till bölder mellan ganascherna. Andningsvägarna kan svullna och då får hästen svårt att andas. En del hästar visar lindrigare symtom men är ändå smittförande.

Följdsjukdomar som lunginflammation, bölder på andra ställen i kroppen och vätskeansamling som gör att hästen svullnar upp kan uppträda, men är inte så vanligt.

Smittspridning

Hästar som genomgått kvarka får en viss motståndskraft mot nyinfektion.
Bakterien finns i de sjuka hästarnas svalg, näsflöde och i bölderna. Smitta sker främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via inredning, utrustning och människor som sjuka hästar haft kontakt med. Från smitta till sjukdom räknar man med 3-14 dagar och hästen är smittsam 24-48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2-3 veckor, ibland längre.

Risk för att utveckla långvarig smittsamhet finns också. Då finns bakterier kvar i svalgregionen, i de så kallade luftsäckarna. Intorkat var och slem kan ligga kvar i luftsäckarna och tyvärr trivs även kvarka bakterier i avlagringarna. Misstänker man en symtomlös smittbärare måste veterinär gå in i luftsäckarna via näsan med speciell utrustning och leta efter avlagringar och provta för S. equi.


Skydda hästen mot kvarka

Det bästa sättet att skydda hästar mot kvarka och andra infektioner är att använda mottagningsstall med egen utevistelse för nytillkomna hästar. Efter minst två, helst tre, veckors karantän kan man släppa in de nya. Använd särskilda kläder och skor samt god hygien med handtvätt och gärna handdesinfektion före och efter besök i karantänsstallet.

När man lämnar hemmastallet för träning eller tävling bör man inte låta hästen hälsa på hästar från andra stall och själv ska man inte klappa andra hästar i onödan. Egen hink och annan utrustning är också bra att ha med och ställ krav på renlighet om hästen ska stalls upp.

Om hästen får kvarka

Misstänker man att man fått in kvarka i stallet bör man direkt isolera den sjuka hästen från de övriga och för övrigt följa råden som ges ovan. Tidigt i sjukdomen utgör hästen en mindre smittrisk än när det gått lite längre. Hagar där sjuka hästar vistats bör stå tomma minst en månad innan andra släpps in. Man ska naturligtvis också kontakta veterinär för att få den sjuka hästen undersökt och samtidigt inhämta råd från veterinären om smittskydd. Antibiotikabehandling vid kvarka behövs relativt sällan. En bedömning från fall till fall görs av veterinären.

Ansvarig författare: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2011-09-20
Källa: här

Gårdagens ridpass - Underbart!

Igår var en stressig dag, mycket som skulle hinnas med!

Men när jag kliver av bussen vid stallet så försvinner all stress och ersätts med ett lyckligt lugn. Jag är på den bästa platsen på jorden just nu.



Precis som tidigare pass efter operationen så har det gått så sjukt bra! Kanske inte att vi gjort nåt speciellt avancerat, mest halt och övergångar mellan trav och skritt och en del skänkelvikningar, men känslan och viljan att arbeta har varit så himla positiv.

Så igår körde vi i princip samma saker som senaste passen. Halt vid varje bokstav, 10 metersvolt vid varje hörn, öka och minska tempo, skänkelvikning, serpentiner.

På grund av operationen och att jag i stort sett legat stilla i 2,5 vecka samt ätit soppa bara så har min kondis och muskler slappat av sig lite. Så orkar inte riktigt jobba honom i galoppen än, men gör lite mer för varje pass. Just nu är det oftast voltarbete med galopp på halva och öppna på andra halvan.

Igår så lyssnade han verkligen så HIMLA bra! Halterna gjordes oftast genom att jag tänkte "Nu stannar vi vid G", andades ut och kramade lite på tyglarna.

Rider med ett leende vid såna här pass, och känner mig lättare när jag går mot bussen för att åka hem sen.
Älskade häst!



Stressig dag

Idag är en rätt stressig dag, inte minst pga att jag tänkte fel med bussarna ut till stallet och fick vänta två timmar extra. Men nu strax ska jag ge mig iväg och försöka vara så snabb som möjligt med stallsysslorna så jag hinner rida desto längre. Bussarna går som sagt med två timmars mellanrum så missar man den ena får man vänta lääänge.

Återkommer sen!

Svar på fråga



Postat av: Paulina
Vad tycker du om att rida barbacka, något du gör ofta? Svara gärna i min blogg :)

Svar:
Jag tycker att det är trevligt att rida barbacka! Och väldigt bra träning för ens balans. På vintern rider jag väldigt gärna utan sadel. Dels blir det varmare (gratis rumpvärme, vem tackar nej?) och dels så är det mjukare att ramla av i snön ;)

Men det beror mycket på hästen om jag rider barbacka eller inte. Zeven t ex är rätt så kantig än så länge, och dessutom jävligt snabb i vändningarna när han blir rädd för nåt. Vet inte om jag har balansen att sitta kvar då. Men på Exit red jag barbacka ofta. Blir rätt mycket barbacka när man kör i bara repgrimma.

Men mitt mål är nog att kunna rida Zeven barbacka till slut också :)

Ridövning: Ruter



Hoppas ni förstår hur den går till:

1. Rid in vid A (eller C) och gör skänkelvikning mot B (eller E).
2. Vid B, gör skänkelvikningen mot C.
3. Strax innan C, på medellinjen, gör halt. Gör sedan en bakdelsvändning ett halvt varv. Ni står fortfarande på medellinjen och har ryggen mot C.
4. Gör skänkelvikning mot E.
5. Vid E, gör skänkelvikningen mot A.
6. Gör som punkt 3, och börja om övningen.
Görs i valfri gångart.

Den var verkligen jättebra! Det händer hela tiden något och man får med hela hästen.
Kom på den medan jag red idag, så om ni testar den får ni gärna säga hur det funkade för er! :)

Önskeoutfit:



Tröja: Gina Tricot
Ridbyxor: Horze
Schabrak, luva & benlindor: Butik Quse

Skola...

Ska skriva om dagens underbara pass på Zeven, men det får vänta till ikväll för först måste jag plugga!

Illustration

Här är en illustration som jag gjorde häromkvällen.



Vad tycks?

På toan just nu...

...ligger boken "Den inre ryttaren - tänk rätt och rid bättre"



Har ännu inte läst ut den, men den är redan från början otroligt intressant och man bara väntar på att all kunskap ska sugas in.

Boken handlar om att man ska lära sig positivt tänkande, som gynnar kroppen. Och boken är tänkt att vara som ett komplement till den "tekniska" ridningen.
Man ska försöka inse att det oftast inte är hästens fel när skänkelvikningen falerar, utan att det kanske är ens egna tankar som satt käppar i hjulet.

"Ju mer dömande och kritiska våra tankar är, desto större är risken att kroppen svarar genom att bli spänd. Detta leder i sin tur till att också hästen lätt blir spänd, vilket inte skapar de bästa förutsättningarna för att lyckas med ridningen.
Ju "snällare tankar du tänker om ditt ridutförande desto bättre förutsättningar och kontakt får du med din kropp. Det är den kontakten du behöver för att kunna prestera maximalt."
Klokt skrivet va?

Boken får 5/5 toarullar än så länge, och jag hoppas att betyget gäller när jag läst ut boken!

Lättare frågestund!

Nu kan ni snabbt och enkelt skriva era frågor till mig här:




Fråga mig VAD SOM HELST! :D

Är långa tår en plåga?

 

Om långa tår kan orsaka smärta i glutealregionen och om korrigerande verkning och/eller skoning tar bort smärtan har en amerikansk studie från North Carolina State University College of Veterinary Medicine undersökt. I studien utvärderades sjuttiosju hästar, sextiosju skodda och tio barfota. Av de skodda hästarna visade femtio en överdriven reaktion vid palpation som tydde på upplevd smärta. Samtliga barfotahästar visade också reaktioner.

 

Tjugofyra av de skodda hästarna som visade smärta fick genomgå en uppföljande utvärdering fyra till sex veckor efter korrigering eller skoning. Tjugo av dessa hästar visade inga reaktioner vid palpation den här gången, och de resterande fyra visade betydligt svagare reaktioner än tidigare. De tio hästar som var barfota fick också genomgå en uppföljande utvärderingar, men bara en vecka efter korrigerande verkning. Åtta av dessa hästar reagerade inte längre, och de återstående två visade en minskad reaktion.

 

Forskarnas slutsats av undersökningarna är att alltför lång tålängd i bakfötterna kan ge av smärta i glutealregionen som kan vara förknippad med gångproblem eller prestationsproblem. Men smärtan kan lindras om man kortar ner tårna.

Studien publicerades i Equine Veterinary Science 2010;30(12):720-726.

Källa: här
bild: här

Bloggtävling

Äntligen

Fick äntligen pussa på den fina och mata honom med massa äpplen♥



HV Polo

Om ni kommer ihåg så vann jag en bloggtävling för ett tag sen. Förra veckan fick jag vinsterna, och fyfan vad fint det är IRL! Lilla Sjuan kommer bli SÅ snygg!

Här är det:



Förhoppningsvis så ska jag och Evelina fota ridbilder till helgen, så ni får se denna outfit :)
Matchar antagligen med beiga ridbyxor och eventuellt beiga benlindor. Svart eller vit topp till också.

Vad tycks? :D

Säg det till alla...

JAG BLOGGAR IGEN!

Pga min paus så har många bloggläsare försvunnit... Så ni som kikar förbi får gärna tipsa era läsare om att jag bloggar igen!
Självklart kan jag tipsa om er blogg i ett inlägg också :)

Sen har vi bloglovin, gå gärna in och lägg till min blogg där med!

Följ min blogg med Bloglovin

Slow Feeding/Begränsad fri tillgång

Stressar din häst vid utfodring? Eller stretar den emot vid arbete? Då har du lösningen här! Slow Feeding är en traditonsbrytande utfodringsmetod som passar både hästens matsmältningssystem och moderna hästägare betydligt bättre än traditionella vanor som är rent skadliga för hästar.



bild: här


Slow Feeding är precis lika bra för alla hästar oberoende av storlek, ålder, ras, användning och hull precis som det är lika fantastiskt för alla hästägare som tyvärr även har annat att göra än att bara sköta om sin häst. Tänk att slippa allt tidspassande när det gäller matning av hästen. Aldrig mer vare sig tidiga mornar eller jäktiga lunchfodringar. Det vore väl inte helt dumt att kunna ta sovmorgon en Söndag när snöslasket ändå vräker ner? För mig tar utfodringen 30 minuter var tredje vecka för det är så lång tid det tar att näta och köra in en ny rundbal i hästarnas väderskydd.


Slow Feeding betyder att man, vanligtvis med hjälp av någon enkel teknisk utrustning, gör så att det tar längre tid för hästen att äta sitt grovfoder. Man skulle kunna jämföra med att sätta betesbegränsare (munkorg) på hästen när den släpps på bete men nu sätter man munkorgen på höbalen i stället för på hästen.  Genom att begränsa hästens möjligheter att äta fort kommer maten att räcka längre och hästen har därmed fått en naturlig och tillfredställande sysselsättning under en större del av dygnet. Hästar som lever i det fria ägnar vanligtvis i stort sett hela sin vakna tid åt fodersök medan de flesta tamhästar bara får mat 2-4 gånger per dygn och äter därför bara en alltför liten del av sin vakna tid.


Visst kan det ta det lite längre tid att stoppa hästens grovfoder i en SlowFeeder än att slänga det på golvet men att mata hästen från golvet i boxen där det konkurrerar om platsen med avföring och urin är inte särskilt humant. Hästar betar normalt inte i närheten av sin egen avföring och fakta är att om du kan känna lukten av amoniak från bädden i boxen så har du överskridit de tillåtna gränsvärdena med 50 gånger. Att tvinga hästen att äta i den miljön måste betraktas som rent djurplågeri.


Man stoppar således helst hela höbalen i en behållare och låter hästen pilla ut det han vill äta genom förhållandevis små hål. Vanliga hönät duger inte då det där är alldeles för lätt för hästen att få ut stora mängder hö. Att förlänga hästens ättid gör både att han har sysselsättning längre tid och att han tuggar fodret bättre vilket har visat sig medföra mycket stora fördelar både när det gäller hästen mentala välbefinnande och fysiska hälsa.


Att få hästen att tugga sin mat mycket noga är otroligt viktigt eftersom hästens mättnads-receptorer inte sitter i magen som på oss människor utan i tuggmuskeln. Detta betyder således att hästen inte blir mätt av att ha ätit en viss mängd utan av att ha tuggat ett visst antal gånger. Om hästen fyller munnen med mat och tuggar slarvigt kommer den således att vilja äta betydligt mer för att känna sig tillfredställd jämfört med om den bara kan få tag i lite hö i taget och därmed också tugga det betydligt noggrannare. Det fungerar även så att alla kolhydrater som inte hästen (eller människan för den delen) har lyckats förbränna inom en ganska kort tid kommer insulinet att se till att det att lagras antingen i musklerna (endast en mindre del och på Shettisar inget alls) och resten som kroppsfett. Kolhydrater kan nämligen inte långtidslagras i kroppen men det har du säkert upptäckt att kroppsfett kan.


bild: här


En studie gjord i Australien och en studie gjord i Japan visade bägge två att krubbitande hästar krubbiter mest mellan 2 och 8 timmar efter det att maten har tagit slut. Visst blev det enkelt att få slut på krubbitandet. Det är ju tydligen bara att se till att hästen aldrig är utan mat i mer än två timmar. En möjlig förklaring till dessa tider skulle kunna vara att det faktiskt tar ungefär två timmar för maten att passera igenom magsäck och tunntarm och att matsmältningsvätskor som saltsyra, galla, bukspott och mjölksyra sedan fräter på den tomma tunntarmens väggar vilket kan skapa både obehag och magsår. Hästen kan inte stänga av produktionen av dessa vätskor och det tar förhållandevis lång tid för hästen att även minska ner denna produktion tillräckligt mycket för att det inte skall ge ovanstående problem. Ska vi gissa att det tar ca åtta timmar?


Att hindra hästen att äta för fort kan vara en bra början men det är långt från tillräckligt. Målet är att lyckas balansera hästens ätande över dygnet så att den aldrig blir hungrig eller svälter men även att den tar sig tid med andra mer sociala sysslor som lek och upptäcktsfärder. När hästen har ätit sig tillfredställd behöver den naturligtvis tillgång till sina vänner för detta sociala umgänge.


En häst som aldrig behöver svälta (dvs. vara utan mat mer än 2 timmar) blir också betydligt mer harmonisk, arbetsvillig, uthållig och överseende med både andra hästar och människor.


Vad är ”Continuous Slow Feeding”?


Continuous Slow Feeding är målet med Slow Feeding. Det vill säga att hästen skall kunna ha kontinuerlig tillgång till sitt grovfoder men trots det inte äta för mycket. Flera års internationell erfarenhet har visat att i princip alla hästar kan läras att balansera sitt eget ätande. De behöver bara lite hjälp att komma på rätt spår och naturligtvis tar det olika lång tid för olika individer att lära sig hur det hela fungerar. Anledningen till att de flesta hästar äter för fort och för mycket är att den traditionella portionsbaserade utfodring medför en stress för hästarna att maten alltid kommer att ta slut vilket de flesta hästar verkar uppleva som traumatiskt. När hästen väl har insett att maten aldrig kommer att ta slut utan de tror att höet växer i automaten precis som gräs växer på fältet så försvinner den ät-relaterade stressen och de äter bara det de behöver. Man kan tydligt se på hästens ögon när stressen har försvunnit för då slappnar de av på ett helt annat sätt och bryr sig inte längre om ifall någon annan häst skulle komma och ställa sig bredvid för att äta.


Det är mycket vanligt att hästar med under-, respektive övervikt kan stå tillsammans och äta ur samma Slow Feeding-automat och den överviktiga hästen går ner i vikt samtidigt som den tunna hästen går upp i vikt.


bild: här


Vanligtvis tar det mellan ett dygn och en månad för olika hästar att lära sig hur Continuous Slow Feeding fungerar. Det är individberoende och har ingenting med ras att göra. För att minska igångkörningsproblemen så rekommenderar jag att du fortsätter att fodra 75% av den vanliga portionsstorleken på det sättet du har utfodrat förut och bara adderar den fyllda Slow Feeding-automaten som en bonus. Om detta skulle medföra att hästen äter för mycket under inskolningsperioden så får du bara motionera den mer. Det bör inte vara särskilt svårt eftersom trav förbrukar ca 20 gånger mer energi än stillastående och gallopp ca 60 gånger mer så även om hästen har ätit dubbelt så mycket en dag så förbränner den ju det om du kan byta ut en timmes stilla stående mot en dryg timmes underbar ridning i trav och bara ca 20 minuter i fantastisk gallopp. När hästen väljer höet i automaten före det hö som du serverat på traditionellt sätt så är det dags att sluta med den traditionella utfodringen och bara erbjuda hö i automaten. Om hästarna tidigare har haft fri tillgång på hö från en rundbal så nätar du bara en ny bal och ställer in den i god tid innan den gamla galen är slut. Det har visat sig att de positiva förändringarna på hästarnas välmående är i princip lika revolutionerande vare sig de har haft fri, obegränsad, tillgång till hö eller fått portioner innan du bytte till Continuous Slow Feeding.


Med Continuous Slow Feeding får du en häst som blir mer arbetsvillig, mer harmonisk, uthålligare och alltid klar att arbeta. Flockdynamiken blir bättre eftersom hästarna inte längre konkurrerar om maten. Din ekonomi blir mycket bättre eftersom du inte längre behöver slänga bort nertrampat hö och du slipper passa utfodringstiderna. Continuous Slow Feeding passar precis lika bra för hästar som är uppstallade som de på lösdrift.

 

Artikel: härifrån

Källa: www.slowfeeding.com/svhem.htm
Köpa småmaskigt hönät: http://caisasshop.ebutiken.nu/hastsmhnsmamaskigahonat-c-61_58.html

Repris: Hur lär man hästen stegra?

Jag fick en fråga hur man lär hästen stegra, som jag givetvis tar och svarar på!




Det har kommit rätt så "naturligt" genom att vi har lekt och tränat, och när vi har tränat på att byta varv mest. (Nu pratar jag om arbete från marken, både löst och i repgrimma med rep.)
När Exit lärt sig att byta varv så ökade jag svårigheten genom att be henne byta varv snabbare och i trav/galopp, vilket ibland resulterade till att hon bushoppade i varvbytet, och då var jag snabb med att berömma.
Till slut fattade hon att stegringen/hoppet var något bra, och sen efter det så har jag ändrat kommandot lite att jag går emot henne och liksom hoppar upp.
Dock är det skillnad på när jag ber henne stegra från marken, och när hon gör det för att hon inte vill något när vi rider. Då blir det inte beröm ;)

Hoppas ni förstod liiite, blev jätterörigt känner jag...

Exit stegrar from sofie eriksson sköld on Vimeo.

 

Update: Projektet nu är att leka fram detta hos Zeven :)

Se saker genom hästarnas ögon


bild: här

Har du funderat på varför du gör vissa saker?



Vad är antropomorfism? Vad innebär det när vi använder oss av antropomorfism i hästhållningen? Är din häst som Jolly Jumper?


Blöta apor:
En grupp apor har två luckor de får mat ifrån. När aporna tar emot maten från den vänstra luckan händer ingenting. När aporna tar emot från den högra luckan, aktiveras sprinklersystemet och alla apor blir blöta. Efter en kort period tar inte aporna emot maten längre från den högra luckan. En apa blir utbytt mot en ny apa som inte känner till systemet. När den ska ta emot maten från den högra luckan blir resten av gruppen mycket upprörd, skriker och förhindrar den nya apan att ta maten. Den nya apan lär sig att inte ta emot maten från luckan för att undvika bråk. En i taget blir aporna utbytta tills det inte finns en enda apa kvar som blivit blöt. Ändå tar aporna enbart emot mat från den vänstra luckan, fastän de inte vet varför. Kan det vara så att vi människor också gör så?

Hästen sover inte i grottan på natten:
Antropomorfism betyder i detta sammanhang att ge djuren mänskliga egenskaper. Tänk på Kalle Anka och Lucky Luke’s häst Jolly Jumper. Alla vill sin häst väl, men ska jag projicera mina mänskliga egenskaper på min häst? Det som gäller mig, borde också gälla min häst? Jag måste vila och sova på nätterna i en fast rytm på nätterna. Hästen har däremot ingen fast vilorytm. Den sover enbart mycket korta stunder i taget, oavsett om det är dag eller natt. Vi människor vill gå in på natten och krypa ner i sängen, precis så som fågeln och hunden. Hästen skulle aldrig frivilligt gå in i en grotta för att vila, tvärtemot vill den gärna vara ute på fältet så den kan se rovdjuren komma och förhoppningsvis hinna springa iväg i tid. Jag har en mage som är anpassad till att äta portioner med jämna mellanrum. Hoppar jag över ett mål blir jag snabbt hungrig, blir jag erbjuden en rejäl middag mitt i natten är det osannolikt att jag får i mig det hela. Hästens mage är anpassad till att få i sig lite mat hela tiden, även på natten. Matsmältningssyran tillförs magen jämnt, inta bara när den äter. Därför är risken för magsår stor när hästen får mat tre gånger om dagen eller om den får mycket kraftfoder i stället för grovfoder. När det är kallt ute tar jag på mig en jacka för att hålla värmen. När jag lägger på ett täcke på min häst, riskerar den att frysa MER än vad den gjorde utan täcke. Hur kommer det sig?


källa: naturalhorsemanship.ifokus.se/

Visste ni att...

...hästarnas vinterpäls inte blir tunnare eller tjockare av om man har täcke på?
En del tror nämligen att om man har täcke på hästen så blir vinterpälsen tunnare.

Men i själva verket så är det ljuset som påverkar.

Hästarnas kroppar känner av när soltimmarna blir mindre och börjar då med pälsproceduren. Likadant på våren då soltimmarna blir fler, då börjar hästarna fälla.


foto: här

Varför hästen inte behöver något täcke och om hur pälsen fungerar.

Päls:
Till skillnad från människan är hästens kropp gjord för att hålla värme. Kroppen är kompakt, benen har få muskler som behöver blod, nosen är gjord för att värma luften för att minska nedkylning via lungorna. Matsmältningsorganen är av stor vikt för att hålla värmen. Hästen har många fiffiga system som håller den varm. Hårremmen kan ställas upp en aning så det får plats med mer isolerande luft. När det är kallt strömmar blodet inte lika ytligt. Hästar är bra på att darra, vilket producerar mycket värme. 
När det ändå blir kallt bygger hästen vinterpäls (vilket också påverkas av ljuset, hästar på stall får tjockare vinterpäls) ända till december. I vinterpälsen finns olika sorters hårstrån, tunna, fina hårstrån, hårdare hårstrån som håller upp de finare, hårstrån som skyddar mot regn. Om hästens päls inte förstörs med allt för mycket borstning eller schamponering, håller huden sig alltid torr. Har du sett en häst ute i snön där snön inte smälter bort? Ett bra exempel på att pälsen är maximalt isolerande och inte släpper ut någon värme. När det är kallt blir hästen dock mer hungrig och behöver mer grovfoder för att hålla värmen. 

Svettig häst:
Många tror att hästen blir förkyld när den är svettig och ställs i hagen, för det blir ju vi. Men att tänka att en häst är en så fantastisk varelse som har evaluerat till att kunna springa ifrån en tiger, för att sedan dö i lugninflammation när den blivit svettig efter äventyret, är det sannolikt?
Låt oss börja med lite fakta. Allt som är blött är inte per definition också kallt (tänk på dina ullstrumpor som även värmer när de är blöta, som alla genomvintrade lantisar vet). Det torkar fortare när det finns luftström (tvätten som torkar snabbare när det blåser lite). Något som är blött men inte dunstar av, förlorar inte värme (tänk våtdräkt som surfare har). Fukt vill gärna vara i trånga utrymmen (mellan fibrerna i handduken, mellan de fina hårtråna på hästen). 
Vi människor har ingen päls och när vi är blöta torkar vi genom avdunstning. Detta går så pass fort att vi kan bli sjuka. Hästens päls ser till att ingen avdunstning sker på huden när hästen är svettig. Istället transporteras fukten till utsidan av pälsen där den avdunstar och kyler ner. Huden är samtidigt torr. Har du sett små fuktdroppar efter en stund på ditt ulltäcke/fleecetäcke som du lagt på hästen? Hästen har en egen exakt likadan mekanism som gör ulltäcken fullstädigt onödiga. Att lägga på ett täcke på hästen är Antropoformism. Däremot ska du självklart skritta av din häst ordentligt så den inte svettar längre och huden är torr när du kommit tillbaka. 

Vintertäcken:
Med tanke på att hästen behöver ställa upp pälsen för att skapa isolerande luft mellan hårstråna, kan du tänka dig vad som händer när du lägger på ett täcke som hindrar hästen från det. Täcket är inget extra du lägger på. När hästen ska sätta vinterpäls och har täcke på sig, sätter den helt enkelt mindre päls, så du har täcket istället för en tjockare päls. Med ett täcke tar du bort hästens eget värmeregleringssystem. Hästen kan reglera värmen vid behov, ställa upp pälsen för att få mer värme på kort sikt, bygga mer päls på lång sikt. När du lägger på ett täcke kan hästen inte själv anpassa sig till det som är lämpligast.  Vissa människor lägger på ett täcke just för att du inte vill ha vinterpälsen på hästen. De kanske inte tycker det är snyggt, eller domaren på tävlingen kanske inte är tillräckligt utbildad för att kunna uppskatta en fin och hälsosam vinterpäls, eller så vill du inte att hästen blir svettig. Men det har vi ju redan redat ut här ovan. 

Källa och mer info om det på engelska: http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/index.htm

Källa: http://naturalhorsemanship.ifokus.se



Kommentera gärna era åsikter om detta!

 

Operation

Hej på er!

Jag ber om ursäkt för den obefintliga updaten, men jag har nämligen opererats.

Jag har haft tandställning väldigt länge, och målet var en operation i över- och underkäkarna. Så nu är den gjord, och jag ligger hemma någon/några veckor nu och ser ut som Mumin i ansiktet ungefär. Lite mer färgglad.

Men nu när jag är hemma har jag tid att uppdatera en massa :)
Eftersom jag inte kommer rida på ett tag så kommer jag skriva lite intressanta texter och lägga upp bilder som inspirerar och så. Ska även skriva en info text om mig själv.

Något särskilt ni vill läsa om?

RSS 2.0