Annonser från BloggPartner

Se saker genom hästarnas ögon


bild: här

Har du funderat på varför du gör vissa saker?



Vad är antropomorfism? Vad innebär det när vi använder oss av antropomorfism i hästhållningen? Är din häst som Jolly Jumper?


Blöta apor:
En grupp apor har två luckor de får mat ifrån. När aporna tar emot maten från den vänstra luckan händer ingenting. När aporna tar emot från den högra luckan, aktiveras sprinklersystemet och alla apor blir blöta. Efter en kort period tar inte aporna emot maten längre från den högra luckan. En apa blir utbytt mot en ny apa som inte känner till systemet. När den ska ta emot maten från den högra luckan blir resten av gruppen mycket upprörd, skriker och förhindrar den nya apan att ta maten. Den nya apan lär sig att inte ta emot maten från luckan för att undvika bråk. En i taget blir aporna utbytta tills det inte finns en enda apa kvar som blivit blöt. Ändå tar aporna enbart emot mat från den vänstra luckan, fastän de inte vet varför. Kan det vara så att vi människor också gör så?

Hästen sover inte i grottan på natten:
Antropomorfism betyder i detta sammanhang att ge djuren mänskliga egenskaper. Tänk på Kalle Anka och Lucky Luke’s häst Jolly Jumper. Alla vill sin häst väl, men ska jag projicera mina mänskliga egenskaper på min häst? Det som gäller mig, borde också gälla min häst? Jag måste vila och sova på nätterna i en fast rytm på nätterna. Hästen har däremot ingen fast vilorytm. Den sover enbart mycket korta stunder i taget, oavsett om det är dag eller natt. Vi människor vill gå in på natten och krypa ner i sängen, precis så som fågeln och hunden. Hästen skulle aldrig frivilligt gå in i en grotta för att vila, tvärtemot vill den gärna vara ute på fältet så den kan se rovdjuren komma och förhoppningsvis hinna springa iväg i tid. Jag har en mage som är anpassad till att äta portioner med jämna mellanrum. Hoppar jag över ett mål blir jag snabbt hungrig, blir jag erbjuden en rejäl middag mitt i natten är det osannolikt att jag får i mig det hela. Hästens mage är anpassad till att få i sig lite mat hela tiden, även på natten. Matsmältningssyran tillförs magen jämnt, inta bara när den äter. Därför är risken för magsår stor när hästen får mat tre gånger om dagen eller om den får mycket kraftfoder i stället för grovfoder. När det är kallt ute tar jag på mig en jacka för att hålla värmen. När jag lägger på ett täcke på min häst, riskerar den att frysa MER än vad den gjorde utan täcke. Hur kommer det sig?


källa: naturalhorsemanship.ifokus.se/


Jag är alltid intresserad av din åsikt!

Namn:


Kom ihåg dig själv!

E-postadress: (visas bara för mig)

Har du en blogg eller hemsida?

Vad har du på hjärtat?

Trackback