Annonser från BloggPartner

Spring för livet

UPPDATERING: Läs detta först!



Här kommer en text som jag vet kommer göra vissa upprörda och arga. Men jag kan börja med att "försvara" mig med att texten syftar inte till ALLA tränare inom travet, det finns alltid bra och dåliga människor, men samtidigt bidrar tyvärr dom bra människorna till hela cirkeln.

Texten är från en skoluppgift där vi skulle skriva ett debattinlägg.

Kommentera gärna, men återigen, tänk på hur ni kommenterar. Jag är en person, precis som du, ingen robot som sprutar ut texter utan jag har lagt ner ett jobb med känslor när jag publicerar texter.
Tänk en gång extra innan du klickar och skickar iväg din kommentar.


SPRING FÖR LIVET

- För att hästar ger sina liv

 

Det finns knappt en enda människa här i Sverige som inte vet vad trav är. V75 och Harry Boy har samlat svenska folket i tre gemensamma tankar – hästar springa pengar.

Men vad händer när människor kommer i kontakt med pengar? När en rik inser att den kan bli ännu rikare, och när en fattig inser att den äntligen kan tjäna lite kosing, vad uppstår då? Girighet och egoism. Vilka är det som egentligen står bakom denna allmänöppna guldgruva? Och vilka får ge allt och mycket mer för att vi ska kunna njuta av framgångarna? Vilka får ta skiten när framgångar inte blir framgångar, utan förluster? Jo, våra fyrbenta vänner hästarna.

Baksidan av travet är mörk, och väldigt okänd för många. Inte minst för de som bara ser hästarna som inkomstkällor.

 

Kvantitet framför kvalité

Hästar har aldrig varit, och kommer heller aldrig vara gjorda för att springa i full kareta under långa perioder och vid återkommande upprepade tillfällen. Högsta hastighet används bara vid flykt och panik. Detta utnyttjar trav- och galoppsporter till max då de på olika sätt utsätter hästen för situationer där dess flyktinstinkter tar vid, och hästen ökar hastigheten avsevärt.

 

Hästarna drivs alltså till max under varje lopp, och under träning, vilket sker dagligen. Inte ens elitidrottsmän pressas så här hårt, och skulle heller inte göra om de blev tvingade eftersom det inte är ett hållbart sätt att träna och prestera. Denna överprestation som hästarna utsätts för tär på deras kroppar, vilket leder till att många får både inre och yttre skador. Det dör ungefär en travhäst per månad vid ett lopp1, och antalet som dör under träning är med största sannolikhet väldigt mörkad.

 

”Vanliga orsaker till att hästar förstörs inom trav- och galoppindustrin är:

  • brutna ben från bogen till kronan

  • sen- och ligamentskador

  • djupa vävnadsskador efter att ha blivit påkörda/påsprungna av en annan häst

  • skador orsakade av att bakhovarna slår mot frambenen (gäller galopphästar)

  • brutna nackar

  • brutna ryggar

  • brutet pelvis

  • dödliga ryggradsskador

  • utmattning

  • hjärtattacker

  • interna skador – till exempel brustna blodkärl i lungorna” 2

 

Det finns inte så bra försäkringar för travhästar som för övriga tävlingshästar vilket också är en påverkande faktor till varför hästarna tränas för hårt och slits ut vid alldeles för tidig ålder. Det är billigare att köra tills hästen stupar och få några tusenlappar när den går till slakt, än att bedriva en hållbar, långsiktig träning. Man köper hellre flertalet billiga jeans som går sönder fortare än ett fåtal dyra jeans av bra kvalité som kommer att hålla och passa länge.

 

 

För allas bästa

Många säger att travhästar inte alls har det dåligt, utan att de lever riktigt fina liv med massage, expertanpassade foderstater, daglig motion och så vidare. Men vilken häst som helst byter gärna all denna ”lyx” mot en stor hage och några hästkompisar. Det är bara vi människor som har skapat ett behov av lyx åt hästarna, och för att detta ska finansieras måste hästarna betala med sina liv. För att inte hästarna, som det lagts så mycket pengar på, ska skada sig så att de inte kan springa in några pengar, tar man det säkra före det osäkra. Man separerar på alla hästar och ställer dem i små hagar där det för det mesta inte finns mycket bete. Hästarna har då ingen möjlighet till flock, lek eller social stimulans, vilket är det viktigaste för en häst.

 

Om vi relaterar till idrottare igen: Ingen skulle väl få för sig att stänga in Carolina Klüft i ett tomt, kalt rum, bara för att hålla koll på henne så att hon inte skadar sig eller får i sig något opassande. Inte heller skulle vi låta henne spendera huvuddelen av dygnet inne på rummet för att sedan ta ut henne till idrottsbanan och låta henne hoppa hennes höjdrekord flertalet gånger och sedan ge henne mat och föra tillbaka henne till rummet igen. Skulle hon efter ett tag inte orka hoppa maxhöjd, så skulle vi komma på olika metoder för att få henne hoppa högre och högre. Att slå henne om hon inte vill hoppa, eller om hon misslyckas, skulle inte vara ett otänkbart alternativ. När vi sen märker att hon börjar dra på sig mer och mer skador, och trots olika metoder så blir inte resultaten bättre, så ringer vi några samtal och så fanns inte Carolina Klüft längre. Inte skulle vi väl göra så här? Eller?

 

Men varför sa hon inte emot? Varför hoppade hon? Hon blev hela tiden intalad att detta var för hennes bästa, och att det skulle bli värre om hon inte lyssnade. Hon kunde inte tänka sig att någon skulle kunna tänka tanken att göra henne illa, hon som verkligen gjorde sitt bästa.

 

I en hästflock arbetar alla som ett team, och där finns ingen egoism eller att något skulle gynna en enskild varelse. Man gör inte saker som skulle vara dåligt för en individ, utan allt görs som en enhet, och ska gynna alla i flocken. Därför tror inte hästar att människor ber dem göra något som inte skulle vara positivt för alla, utan tror att smärtan de behöver utså är något nödvändigt. Det går väldigt långt innan en häst säger emot en flockmedlem, och även om hästar helst inte ser människan som en i flocken så blir de så illa tvungna när de skärmas av från andra hästar.

 

 

Det är alltså därför hästar springer, hästar skadas och hästar dör – de tror att det är för allas bästa. Och visst är det kanske det. Staten får in 1,2 miljarder/år3 pga hästarna som springer för sina liv, och alla pengar som vardagsfolket får in på sina andelar och Harry Boy-lappar. Pengar som skapar lycka, pengar som skapar möjlighet och pengar som skövlar liv. Det är för allas bästa utom just för hästarnas.


Och de fick inte ens välja.

 

 


 

Källor (står angivet bakom vissa meningar):

1 http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/dodsfall

2 http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/trav-galoppsport

3 http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/trav-galoppsport/atg-riksdagsledamoter

Postat av: Julie

Jag kan faktiskt inte hålla med om det här. För det första tjänar (de flesta) trav och galopptränare väldigt lite i sverige. De som ser hästarna som en inkosmtkälla är spelarna eller hästägarna, vilka oftast inte har någon kontakt alls med hästarna och därmed inte kan påverka hur de behandlas. Sen trav och galopphästar pressas till max varje tävlig eller träning är inte heller sant. Många tävlingar är bara "prepplopp" till kommande tävlingar, då man bara "låter hästen springa ett varv runt banan". Och oftast tränas hästarna bara så att de får jogga ett varv runt banan. Annars går hästarna i hage eller i skrittmaskin. MEN, det som gör att hästarna slits så mkt är underlaget! Att stänigt tränas och tävlas mycket på samma underlag vet alla att det inte är bra. Inom galoppen är det dock mkt bättre variation på underlagen. Men ta en hopphäst tex. Om du skulle hoppa den 3 ggr i veckan på samma underlag är det klart att den slits snabbare än om du varierar. Sen att trav och galopphästna pressas till max på tävling, gör inte hopphästar som går 160 varannan vecka det också? Nu kan jag förståts inte förneka att det inte är framförallt förslitningsskador inom trav och galopp, men det är faktiskt lika vanligt inom hoppning och dressyr också. För att ställa det i ett annat perspektiv.

2011-12-02 @ 16:10:31
URL: http://hastfjollor.blogg.se/
Postat av: Sofia

håller absolut med kommentaren ovan. det enda jag egentligen skulle kunna säga är sant i din text är att hästarna inte går i hagar(iaf inte de som står i träning vid de stora banorna), dock finns det många svenska uppfödare och tränare som bor på gårdar och då går självklart hästarna ute i hagar.

Som Julie sa så rids inte hästarna max vid träning, det är precis som med hopphästar. Man hoppar inte alla dagar i veckan, kanske en eller två och resten är bara motionsridning.



Där jag rider(i ett galoppstall) tränar vi mycket i rundpaddock för att skapa ett band mellan häst och ryttare så att hästen ska lita på oss. Man rider inte in en häst genom att slå den och man får inte en häst att ge allt genom att slå den.



Dessutom finns det regler i loppen för hur mycket man får använda spöt, vilket inte finns inom hoppning tex så jag tror inte att galoppen är en mycket mer våldsam gren än hoppningen tex.

2011-12-03 @ 00:08:32
URL: http://namnetduminns.blogg.se/
Postat av: Helena

http://travgalen.blogspot.com/2011/12/spring-for-livet.html

2011-12-03 @ 08:21:49
URL: http://travgalen.se
Postat av: Bonnie

Fast det är få som faktiskt tjänar pengar på travet, att ha en häst i proffsträning t.ex. kostar på rejält ca 10 000 i snitt.

Sedan är bara levande föl avgiften ca 8000-175.000kr och för normalbra hingstar ligger det på 30.000-50.000 kr.

Så ta min häst som numera är ridhäst och gick i proffsträning i 4 år,det blir över 400.000 i träningsavgifter och han är efter en billig hingst på ca 10000 kr i levande föl. Hästen sprang in 40.000 och för att sedan säljas för 7000 kr som ridhäst, det är vad man kan kalla en förlust affär.

Jämfört med ridsportens elithästar(jag har hängt runt där i ett par år då jag gick gymnasiet på strömsholm) och travsporten så har travhästarna det oftast bättre för de allra flesta travhästar går i hage även om de är hingstar eller topphästar och många går med kompisar. Ridsportens elithästar och inte ens elithästar utan även en hel del av medelsvårhästarna har en jäkla tur om de får komma ut i en liten sandpaddock men ofta går de inte i hage alls utan får gå på promenad eller i skrittmaskin istället.

Sen finns det tråkiga saker med travet också som med allting annat men de som håller på med hästarna gör det för att de älskar hästarna och sporten. De som vill ha pengar är spelarna och hästägarna som ofta är andelar eller firmor som inte har någon hästkontakt alls.

2011-12-03 @ 10:26:02
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: p23

och hur ser det ut med dödsfall av hästar bortsett från trav- och galoppsport? dina siffror säger egentligen inte så mycket utan en jämförelse till statistik i övrigt.



du får det att låta som genetiska defekter och brutna ben har en direkt koppling till sporterna. om vi jämför med en människa så är fallet så att ingen kan dö till följd av att ha sprungit eftersom hjärtat är starkare än övriga muskler. dock kommer människor med hjärtfel (medfödda hjärtfel alltså, genetiska. felet fanns där redan innan. innan träningen alltså!) och andra defekter att kunna dö till följd av fysisk träning.



så nu är min fråga till dig: Är hästar annorlunda här?

om inte: Borde vi också skapa en opinion emot träning av människor?



och så undrar jag vart du ställer din häst om den bryter benet? 8/18 stycken döda hästar i år var pga benbrott.



det går inte att på förhand veta till 100% vilka hästar som har en underliggande defekt. det går heller inte att på förhand veta till 100% vilka människor som har en underliggande defekt. det finns en anledning till att folk betalar dyrt för bra gener(stamtavla). jag lovar dig att ingen vill att sin häst ska dö. och ingen vill att en människa ska dö. det är såklart tråkigt när det händer. det finns några hästar som har tränats för hårt vid tillfällen men det är med största sannolikhet inte meningen att de ska springa tills dem dör ;P



Och för att jämföra med din ekonomiska aspekt så omsätter människorna mer än 1.2miljarder/år. och jag är inte girig och egoistisk för att jag kan tjäna pengar, det påståendet har du inga belägg för alls.

2011-12-03 @ 11:00:05
Postat av: Malin

Att hon är så pass okunnig om sporten visar även hennes källor (djurensrätt). Vilket är en förening som jag gått ur för att dom fokuserar på fel saker, dom borde koncentrera sig på djur som verkligen lider och behandlas illa.



Vet inte om jag tycker det är mer naturligt för hästarna att ridas med nosen i bringan, hoppa höga hinder, eller fasta hinder som gör att dom störtar i backen om dom tar i.



Inom svensk travsport har vi hårda regler ang. utrustning (man får ej använda bett med hävstång, till sklillnad från ridsporten där man nästan får sätta in vad som helst i hästmunnen), drivningar och veterinär som kollar hästarna innan och under lopp. Dom kan sätta friskintyg om dom tycker en häst är halt och böter/avstängning på tränare och kusk om dom uppför sig illa mot hästen (som t.ex vid drivningar) Dopingprov på hästar som presterar bra, även på dem som presterar långt under sin kapacitet samt slumpmässigt.



Skulle vilja se när ridsporten har sådana regler som inom våran sport!



Avslutningsvis är inte travsporten ett sätt att tjäna pengar, ytterst få av dagens aktiva hästar springer in så pass mycket pengar att ägaren går i vinst.

2011-12-03 @ 12:44:11
Postat av: malin

Håller helt med inlägget hos helena som kommenterat ovan, alltså håller jag inte med dig.



Du har inte riktigt koll på travsporten, vilket många ridtjejer inte verkar ha. De antar ofta saker som ex i ditt fall att hästar, travhästar, drivs till max dagligen. Nej, nej! Ingen travtränare som jag känner, så väl amatör som proffs, tränar sina hästar så hårt. Den enda gången de ska prestera max. är i lopp! Skulle alla, som du i princip får det att se ut inom travet träna så, skulle nog inte en enda häst springa väl inne på banan och i tävling. De skulle förlora den glädje de har till tävling och löpning. En häst måste vara frisk och må bra för att prestera bra vare sig det är trav eller ridhäst.. Eller hur? Travsporten har nog hårdare regler än ridsporten så oroa dig inte för den.



Och bara för att du kanske håller på med ridning och kanske inte gillar trav behöver man inte söka/hitta på så elaka saker om sånt man inte har kunskap om. Varför hacka ner på sånt man inte håller på med?

2011-12-03 @ 18:29:47
Postat av: Julia

Mycket bra skrivet!

2011-12-03 @ 19:16:36
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Elvira

seriööst du vet ju inte ens var du snakkar om!!!! Hopp och dressyr hästar/ponnyer går sönder minst lika mycket om inte mer. För hopphästarna slits senorna hur mycket som hälst när dom landar! Och Hickstead var hopp häst INTE travare ;) du borde tänka mer på vad du skriver!!!!

Visst PROFFS hästarna tjänar mycket men om man bara har en häst som springer P21 lopp så tjänar dom högst 5000 OM dom VINNER!

2012-01-10 @ 16:32:50
URL: http://toppryttare.nu
Postat av: isa

så sant, ta inte åt dig av skiten vännen.

2012-01-10 @ 23:01:30
Postat av: rebecca

jag fattar inte? varför skriver du sånt skit som du inte har en aning om? trav-hästar kan (tränas)sönder! men det är inte många som gör det! det är ju samma sak som vanliga bortskämda ridhästar? ;o om inte travhästen tycker om det så springer den ju inte hjärnet osv! så den får visst välja! tycker samtidigt inte att du ska skriva sånnhär skit.. jag (jobbar inom trav) och jag vet mycket. är på trav ofta och sånt! men nä'r det blir jobbigt för hästen och springa så galopperar den ju? och om den är för pigg! jag tycker du ska lära dig trav innan du skriver sån här kränkning! tack och hej!



horsegirlsss.blogg.se (här även den)

2012-01-15 @ 22:14:51
URL: http://rebeccaronnqvist.blogg.se/
Postat av: amanda

är ny inom galoppsporten och lär mej nya saker varje dag. idag tillexempel så sprang min häst endast ett varv runt banan som uppvärmning/kantra och sen testade han startboxarna EN gång och sen ett varv i galopp. allt detta gick på ca tio minuter och han bara lekte. detta gjorde vi med ca 20 hästar. vissa sprang bara ett varv. så alla tränar inte hårt :D

2012-05-01 @ 20:25:33
URL: http://wildstyle.blogg.se/

Jag är alltid intresserad av din åsikt!

Namn:


Kom ihåg dig själv!

E-postadress: (visas bara för mig)

Har du en blogg eller hemsida?

Vad har du på hjärtat?

Trackback